Aktivitetsplan 2018

Medlemsmøte 8.januar
Programfokusområde 2: Kommunereformen ved Ulla Nordgarden
5-minutter: Randi Waage
Vertinner: Anu Kubar og Torunn Hoen

 

Medlemsmøte 12.februar
Innlegg av Trine Brenden: Hva kan vi gjøre for å begrense bruk av plastikk?
5-minutter: Bente Prag leste en fin tekst til ettertanke: "Tenke grønt"


Tenke grønt!

På vei ut av butikken sier den unge butikkmedarbeideren til den eldre kvinnelige kunden: «Du burde hatt med deg et nett til varene dine. Plast er ikke så bra for miljøet.» «Vi tenkte ikke «så grønt» før i tiden» svarte den eldre damen.

Den unge mannen svarte kort» Nei, det er blitt vårt problem i dag. I din tid så dere ikke viktigheten av å ta vare på miljøet for de kommende generasjoner.» Han hadde helt rett – vår generasjon tenkte ikke så «grønt».

Før i tiden leverte vi inn alle tomflasker til polet eller i butikken, slik at de kunne brukes om igjen. Men vi tenkte ikke «grønt» i den tiden.

Butikkene pakket inn varene sine i papir, og vi bar dem hjem i nett eller papirposer. Vi hadde varebind av papir på alle skolebøkene, så disse kunne holde seg pene og brukes av mange etter oss. Men vi tenkte ikke» grønt».

 Vi gikk opp og ned trapper, fordi det ikke var vanlig med rulletrapper og heis. Og vi brukte sykkel eller beina når vi skulle forflytte oss, ikke bilen for å hente noe bare et par minutters gange unna. Men han hadde rett – vi tenkte ikke «grønt».

Vi vasket bleier fordi det fantes ikke engangs. Vi tørket tøy på snoren, ikke i tørketrommel. Før hadde vi en radio, evt ett TV apparat i huset, ikke et TV i hvert rom. Skjermen var litt større enn et lommetørkle, ikke som i dag, like stor som Vestfold fylke! På kjøkkenet var det få elektriske maskiner, det meste ble utført med håndkraft. Når vi skulle sende noe i posten, pakket vi det godt inn i gråpapir og pappesker, uten bobleplast og skumplast. Vi klippet plenen med motorisert gressklipper så svetten silte, og vi utførte mange andre anstrengende arbeidsoppgaver. Vi fikk trim nok uten å gå på tredemølla, eller tråkke som gale på ergometersykkel på helsestudio.  Men vi tenkte vel ikke «grønt».

Vi drakk vann fra springen, eller drikkefontener, så vi slapp å kjøpe dyrt vann på plastflaske hver gang vi var tørste. Vi fylte penner med nytt blekk istedenfor å kjøpe ny når denne ikke virket mer, og vi byttet blad på barberhøvelen når det begynte å bli sløvt. Men vi tenkte ikke «grønt».

Før i tiden tok vi trikken eller bussen, og barna syklet eller gikk til skole og fritidsaktiviteter. De gjorde ikke foreldrene sine til en 24 timer taxiservice. Vi trengte heller ikke være avhengig av å være på nett for å få greie på mer eller mindre vesentlige ting. Vi så hverandre og vi snakket sammen. Men det er trist at mange unge synes vi eldre er så uforsvarlige og ubrukelige, bare fordi vi ikke tenkte «grønt» før i tiden!

Vertinner: Ina Baumann og Mette Pedersen Stubberud

 

8.mars

Flere medlemmer fra Drammen Soroptimistklubb deltok på arrangement i Drammen 8.mars. Tradisjonen tro solgte vi lilla sløyfer hvor inntekten går til prosjekt mot menneskehandel og for å hjelpe kvinner i Moldova med skolegang. Godt jobbet!

 

Medlemsmøte: 12.mars
Programfokusområde: Yrkesforedrag v/ Ann-Kristin Lumkjær, Mattilsynet
5-minutter: Henriette Aanesen
Vertinner: Kari Brenden og Randi Marie Erlandsen 

 

Medlemsmøte: 9.april
Saker til representantskapsmøtet
Forberedelser til landsmøtet på Gjøvik 27/4-28/4
Valg / pakkeutlodning
5-minutter: Liv Hausmann
Vertinner: Emmy Grytten Gustavsen og Randi Waage


Medlemsmøte: 14.mai
Programfokusonråde 4: Funksjonell medisin.
Bedriftsbesøk. Nimo Kvinneklinikk. (St. Olavsgate.)

 
Sommermøte: 11.juni
5-minutter: Astrid Moe Rygh
Vertinner: Gerd Stenberg og Åsne Grasbekk


DET SKJEDDE I DRAMMEN

På Drammen Bibliotek 10.september

157 frammøtte hørte Geir Lippestad holde et fantastisk foredrag om menneskeverd, respekt og rettigheter.

Geir Lippestad er en av Norges mest profilerte forsvarsadvokater og en viktig stemme i samfunnsdebatten. I tillegg til å være en etterspurt foredragsholder er han styreleder i «Just Unity» som arbeider med forebygging av ekstremisme og radikalisering, samt pådriver av «Rød knapp – kampanje  Stopp vold mot kvinner». Lippestad er også støttespiller i prosjektet «Ahead Moldova» som arbeider for et kompetansesenter for funksjonshemmede barn i Moldova. Han er også pådriver for aktivitet Sykehusklovnene.

Regi Drammen Soroptimistklubb
Vertinner: Bente Prag og Ann-Kristin L. Hoel

 

Medlemsmøte: 8.oktober
Foredrag av sogneprest Ivar Flaten: «Flyktning som ressurs»
5-minutter: Torunn Hoen
Vertinner: Anne Marie Refsum og Oddrun Weierud

 

Medlemsmøte: 12.november
Årsmøte
5-minutter: Åsne Grasbekk
Vertinner: Bente Prag og Anna Valborg Mikkelsen

 

Julemøte: 10.desember
5-minutter: Ina Styrmoe Moen
Vertinner: Randi Waage og Ina Styrmoe Moen

 

 

Ulla Nordgarden
Soroptimistenes miljønett
Salg av lilla sløyfer 8.mars, Randi Erlandsen
Kari Brenden og Randi Waage gjør en innsats 8.mars
Ina Styrmoe Moen, 8.mars
Ann-Kristin Lumkjær Hoel
Koselig sommeravslutning hos president Anu med reker og tilbehør samt kaker til dessert
Foto: Fra hans bok «Et større VI til forsvar for livet», Geir Lippestad
Geir Lippestad og president Anu Kubar